کارشناسی ارشد پرستاری
 
وبسايت تخصصی پرستاري/منابع-مشاوره-جزوه
پيوند ها

بزودي در اين سايت جزوات تخصصي پرستاري براي فروش ارائه مي شود
 
نوشته شده در تاريخ ۱۳٩٠/٤/۳۱ توسط کیوان خدایاری

نکات آموزشی بیماری فشار خون بالا

فشار خون نیرویی است که خون بر روی دیواره رگ‌ها اعمال می‌کند. هر بار که قلب می‌تپد، خون را به درون شریان‌ها تلمبه می‌کند و این باعث ایجاد فشار خون می شود.

منظور از فشار خون بالا چیست؟ بطور کلی فشار خون 80 . 120 میزان فشار خون طبیعی برای اکثر افراد محسوب می شود. فشار خون بالاتر از 100 . 140 برای بالغین غیر طبیعی محسوب می شود و در نتیجة آن خطر بروز بیماریهای قلبی - عروقی افزایش پیدا می کند.

علل:

معمولا ناشناخته است. تعداد کمی از موارد در اثر مشکلات زیر ایجاد می‌شوند:

- بیماری مزمن کلیه

- تنگی و گرفتگی عروق

- سن بالای ۶۰ سال

- چاقی، سیگار کشیدن، استرس

- وابستگی به الکل

- رژیم غذایی حاوی نمک یا چربی اشباع شده زیاد

- کم تحرکی

- ارث

علایم شایع:

معمولا علامتی وجود ندارد مگر این که بیماری شدید باشد.

علایم زیر مربوط به بالا رفتن فشار خون به طور بحرانی هستند.

- سردرد، خواب آلودگی، گیجی

- کرختی و مور مور شدن دستها و پاها

- سرفه خونی، خونریزی از بینی

- تنگی نفس شدید

عوارض :

- سکته مغزی

- حمله قلبی

- نارسایی کلیه

- عوارض چشمی

 

برای داشتن زندگی سالم با وجود بیماری فشارخون بالا علاوه بر مصرف دارو ،رعایت موارد زیر ضروری است :

اغلب افرادی که فشار خون بالا دارند دارای اضافه وزن نیز می باشند، بنابراین توصیه می شود که :

- از گوشتهای چرب و پیه و کره و لبنیات پرچرب پرهیز نموده و بجای آن از گوشت مرغ و ماهی که چربی اشباع شدة کمتری نسبت به گوشت قرمز دارند استفاده نمایید.

- سعی نمایید از غذاهای کم نمک استفاده کنید و یا حداقل سر سفره به غذای خود نمک اضافه ننمایید.

- بجای استفاده از روغن نباتی جامد، روغن حیوانی و دنبه و کره، از روغنهای مایع مانند آفتاب گردان و زیتون استفاده نمایید.

- مصرف میوه ها و آب آنها را (به شرط اینکه خود تهیه کرده باشید) افزایش دهید بخصوص : زردآلو، موز، طالبی، آلوزرد، میوه های خشک مثل آلو و کشمش.

*غذاهایی که باید از آنها پرهیز نمایید :

گوشت های دودی و نمک سود، ماهی دودی شور و کنسرو شده، آجیل شور، سوسیس و کالباس، شیرینی های میوه ای و خامه ای، سبزیهای کنسرو شده، رب گوجه فرنگی، زیتون شور، خیار شور، و هر نوع شوری، پنیرهای شور، دوغ پرنمک، کشک، کرة شور، سوپهای پودری و آماده، نانهای نمک دار، بیسکویت، جوش شیرین، خردل، سس گوجه فرنگی، ترد کننده های گوشت، پودر شربت و شکلات.

- از استعمال دخانیات جداً بپرهیزید.

- سعی کنید عصبانی نشوید، به خود مسلط باشید و از رفتن به محیط های ناآرام، شلوغ و یا جاهایی که فکر می کنید شما را ناراحت می کند اجتناب ورزید.

 

- چنانچه عصبانی شدید، چند نفس بلند بکشید و به خود یادآوری نمایید که سلامتی شما مهمتر است.

- چنانچه وزن اضافی دارید به تدریج وزن خود را با رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم کاهش دهید.

- در برنامة روزانة خود حتماً زمانی را جهت ورزش اختصاص دهید. (حداقل 30 دقیقه و به طور منظم و در روز های مشخص)

- سعی کنید دستگاه فشار سنج تهیه نموده و یکی از اعضاء خانواده تان طرز کار با آن را فرا گیرد.

- داروهای خود را به موقع مصرف نمایید و از قطع، کاهش و یا افزایش آن بدون مشورت با پزشک خود جداً خودداری نمایید.

- قرار ملاقات با پزشک خود را فراموش نکنید.

- مطمئن شوید که پدر و مادر،برادران،خواهران،بچه ها فشار خون خود را مرتبأ چک می کنند.

- در هر حال سرزنده به زندگی ادامه دهید و شاداب باشید.

                                             ********  

 

نکات آموزشی دارو های مصرفی خانواده در رابطه با بیماری فشار خون بالا:

*آتنولول و کاپتوپریل:

- دارو را هر روز سر ساعت‌ معینی‌ بخورید. معمولاً بهتر است‌ دارو را صبح‌ پیش‌ از صبحانه‌ مصرف‌ کنید تا فراموشش‌ نکنید.

- هر روز پیش‌ از خوردن‌ آتنولول‌ نبضتان‌ را بشمارید. اگر زیر 50 در دقیقه‌ بود پیش‌ از خوردن‌ داروی‌ آن‌ روز، با پزشکتان‌ مشورت‌ کنید. هیچگاه‌ بیشتر از مقدار تجویز شده‌ مصرف‌ نکنید. از دستورات‌ پزشکتان‌ به‌ دقت‌ پیروی‌ کنید.(یا اگر علائم افت فشار را داشتید)

- از وضعیت‌ خوابیده‌ به‌ نشسته‌ یا ایستاده‌ و یا از حالت‌ نشسته‌ به‌ ایستاده‌ آرام‌ تغییر وضعیت‌ دهید تا دچار سرگیجه‌، سیاهی‌ رفتن‌ چشم‌ یا غش‌ نشوید.

 

ـ هیچیک‌ از نوبتهای‌مصرف‌ این‌ دارو نباید فراموش‌ شود وقطع ناگهانی آن بسیار خطرناک است.

ـ این‌ دارو، زیادی‌ فشار خون‌ را درمان‌نمی‌کند، بلکه‌ آن‌ را کنترل‌ می‌نماید. مصرف‌آن‌ ممکن‌ است‌ تا پایان‌ عمر ضروری‌ باشد.

ـ مصرف‌ دارو، حتی‌ در صورت‌احساس‌ بهبودی‌، باید ادامه‌ یابد.

ـ در صورتی‌ که‌ یک‌ نوبت‌ مصرف‌ داروفراموش‌ شود، به‌ محض‌ بیادآوردن‌ آن‌نوبت‌ باید مصرف‌ شود، ولی‌ اگر تا زمان‌مصرف‌ نوبت‌ بعدی‌ 4 ساعت‌ باقیمانده‌باشد، از مصرف‌ آن‌ نوبت‌ خودداری‌ شودو مقدار مصرف‌ بعدی‌ نیز دو برابر نگردد.


- برای‌ روزهای‌ تعطیل‌ مقدار کافی‌ دارو در دسترس‌ داشته‌ باشید.


- آتنولول‌ را دور از دسترس‌ کودکان‌، و دور از گرما، نور مستقیم‌، و حرارت‌ مرطوب‌ نگه‌ دارید. (در این‌ شرایط‌ آتنولول‌ فاسد می‌شود(

 

 

منابع:

- حاجی رحیم خان،سعید،درسنامه جامع دارو های رسمی ایران،نشر طبیب،تهران، 1385.

-www.tebyan.net

-www.daneshname.roshd


.: Weblog Themes By Pichak :.



تمامی حقوق این وبلاگ محفوظ است | طراحی : پیچک